Overslaan en naar de inhoud gaan

De statutendatabank

De statuten van vennootschappen zijn openbaar. Ze regelen het huishouden van de vennootschap. Ze zijn daarom van belang voor aandeelhouders en bestuurders, maar ook voor derden, zoals schuldeisers. Voor nieuwe vennootschappen zijn de statuten nu online raadpleegbaar. Voor oudere vennootschappen moet u nog even naar de griffie van de ondernemingsrechtbank.

De basisregels

Elke vennootschap moet statuten hebben. Ze bevatten de basiselementen van uw vennootschap zoals de benaming van de vennootschap, het adres van de maatschappelijke zetel, de activiteit ...
Ook de interne spelregels worden er in vastgelegd: de benoeming van de raad van bestuur, de overdraagbaarheid van aandelen.

Onder de nieuwe vennootschappenwet (WVV) zijn de statuten zeker niet in belang afgenomen. Tal van wettelijke bepalingen zijn “suppletief recht” geworden wat betekent dat die regels enkel maar gelden als u er niet van afwijkt. Een mooi voorbeeld daarvan is de regel van 1 stem per aandeel. U kan, via de statuten, afwijken van die regel en sommige aandelen meervoudig stemrecht geven ... of helemaal geen.

Openbaar

Dit soort informatie is uiteraard belangrijk voor iedereen die iets met de vennootschap te maken heeft. De bestuurders en de aandeelhouders in de eerste plaats, maar ook derden kunnen deze informatie nodig hebben.
U kan zich voorstellen dat een schuldeiser een verschillende houding aanneemt als hij/zij te maken heeft met een “grote” aandeelhouder zonder stemrechten dan wel een “kleine” aandeelhouder die de meerderheid van de stemrechten heeft.

Waar vindt u de statuten van een vennootschap ?

Tot dusver moesten de statuten neergelegd worden op de griffie van de ondernemingsrechtbank van de plaats waar de vennootschap haar zetel heeft. En daar kan u ze dan ook raadplegen.
Maar de WVV voorziet de oprichting van een online statutendatabank. U kan de statuten van vennootschappen die sinds 1 mei 2019 werden opgericht vrij raadplegen www.notaris.be/statuten.
Aan de hand van het ondernemingsnummer heeft u meteen de eerste versie en de gecoördineerde versie van de statuten voor u op scherm.
U kan trouwens een gewaarmerkte elektronische kopie krijgen van de statuten via FEDNOT.

De statuten van een vennootschap opgemaakt vóór 1 mei 2019 en van onderhands opgerichte vennootschappen zoals de VOF en de Comm.V vindt u er niet in terug. Daarvoor moet u voorlopig (?) nog naar de griffie.